در سال گذشته نوسانات متعددی بر بازار خودرو ایران حاکم شد. تغییرات در نرخ ارز، شیوع ویروس کرونا، تصمیمات و سیاستهای دولتی و نهادهای نظارتی، به همراه عوامل دیگری توانستند این بازار را در روزهایی به سمت التهاب بکشند و در برخی مواقع آن را تسکین دهند. در مجموع سال 99 با همه اتفاقات خوب و بد خود در صنعت خودرو به پایان رسید. در این مقاله قصد داریم این اتفاقات را بررسی کنیم و مثبت و منفی بودن آنها و تاثیرشان روی قیمت خودرو را ارزیابی کنیم.
آیا سال 99 برای خودروسازان مثبت ارزیابی میشود؟
سال 99 شاهد شدت گرفتن تحریمهای اقتصادی بودیم و نتیجه آن شرایط اقتصادی نامناسب برای همه مردم بود. البته در سال 99 اتفاقات خوبی نیز برای خودروسازان رخ داد که باعث شد تحولات خوبی در این صنعت اتفاق بیافتد.
در این سال خودروسازان متوجه شدند که برای تکمیل خودروهای خود نباید چشم امید به بیرون از مرزها ببندند. بلکه باید به دانش قطعهسازی داخلی اطمینان کنند. به همین دلیل همکاری مناسبی بین خودروسازان و قطعه سازان داخلی شکل گرفت و خط تولید تکمیل خودروهای ناقص به راه افتاد.
همچنین در سال 99 از موتور ملی سه سیلندری که مجهز به استاندارد یورو 6 بود، رونمایی شد. این موتور مصرف سوخت را نیز تا حد زیادی کاهش میدهد و انتظار میرفت این تولیدی شرکت سایپا، با همکاری شرکت AVL اتریش به تولید انبوه برسد. اما متاسفانه این موتور هیچگاه به عرصه تولید نرسید و در حد رونمایی باقی ماند.
افزایش قیمت خودرو در این سال به نفع خودروسازان پیش رفت و توانستند شرایط تولید را کمی بهبود ببخشند. از سوی دیگر ورود خودروهای جدید شاهین و K132 به بازار خودرو تنوع داد و خریداران خودروهای لوکس داخلی نیز تا حدی راضی شدند. تمامی این موارد نشان دهنده توان مهندسان داخلی و اعتماد به آن است که میتواند صنعت خودرو را از رکود نجات دهد. به طوری که تحریمهای اقتصادی بر این بازار بی تاثیر باشد.
بازار متغیر خودرو در سال 99
در سال 99 و طی فصول مختلف سال، اتفاقت متفاوتی بر بازار خودرو ایران حاکم شد. در ابتدای سال، قیمتهای فراینده سال 98 به این سال انتقال یافت. علاوه بر آن شیوع بیماری کرونا نیز موجب تعطیلی نمایشگاههای خودرو و مراکز شماره گیری شد.
در نتیجه این اتفاق بازار خودرو در فضای مجازی، گرم پیش میرفت و دلالان با ارائه قیمتهایی فضایی، التهاب را بر بازار خودرو حاکم کردند. به طوری که حتی در برخی موارد تفاوت قیمت بازار و کارخانه تا 80 درصد رقم میخورد.
در این بین دولت وارد عمل شد و با برگزاری جلسهای در 22 اردیبهشت، قیمتهای جدیدی برای خودروها تعیین کرد. براساس تصمیمات این جلسه قرار شد که ایرانخودرو 10 درصد و سایپا 23 درصد افزایش را قیمت خودروهای خود اعمال کند. باوجوداینکه هیچگاه این تصمیمات اجرایی نشد، اما توانست قیمتها را در شیب نزولی بیندازد و بازار شکلی آرام و متعادل به خود بگیرد. اما این آرامش دوام چندانی نداشت و در انتهای بهار، دوباره قیمت خودرو افزایش پیدا کرد و بازار را به رکود تورمی رساند. کارشناسان معتقدند که به دلیل کمبود عرضه خودرو این رکود رخ داد.
با افزایش قیمتها، به نظر میرسید که قیمتها به اندازه کافی رشد کرده و جایی برای افزایش وجود ندارد. اما متاسفانه این روند افزایشی تا اواسط مرداد ادامه یافت و نشان دهنده قدرت دلالان در این بازار بود. در نتیجه آن رکود بر بازار خودرو حاکم شد و سکوی پرشی برای افزایش دوباره قیمت خودرو شد. به طوری که در شهریور ماه، پراید تبدیل به خودرویی لوکس با قیمتهای بالای 100 میلیون تومان شد.
این افزایش در قیمت خودرو تا آبان ادامه یافت و بعد از آن با کاهش در نرخ ارز، قیمتها کمی کاهش یافتند و حتی شاهد کاهش 20 تا 25 درصدی در قیمت انواع خودروی ایرانی بودیم. ادامه روند کاهشی قیمت تا 35 درصد باعث شد که بازار خودرو در سه ماهه آخر سال 99 وارد رکود و خواب شود. علت این مسئله انتظار خریدارن از کاهش دوباره قیمت خودرو بود. در نتیجه خریداران اقدام به خرید نمیکردند. فروشندگان نیز به امید صعودی شدن دوباره قیمتها، تصمیم برای فروش خودروی خود نداشتند. همه این عوامل باعث شد که بازار مواج و پر خروش خودرو در ابتدای سال 99 در پایان سال به ساحل آرامش برسد و در روزهای پایانی سال یک آرامش نسبی را تجربه کند.
چشم انداز قیمت خودرو در سال 1400
همانطور که میدانیم بازار پر تنش خودرو در انتهای سال 98، نوسانات خود را به سال 99 انتقال داد. اکنون نیز آرامش انتهایی سال 99 به سال جدید انتقال یافته است. به طوری که با گذشت 20 روز از آغاز سال، نوسانات و تنشی در این بازار مشاهده نمیکنیم.
اما شاید برای شما هم سوال باشد که سال 1400 برای بازار خودرو چگونه پیش خواهد رفت. با توجه به اینکه هر روز اتفاقات جدیدی در صحنه تصمیمات اقتصادی، نرخ ارز و سایر موارد شاهد هستیم، نمیتوان دقیقا پیش بینی کرد که این بازار چگونه خواهد بود. اما با نظر به قراردادهای اقتصادی ایران با سایر کشورها و گشایشهای بین المللی انتظار میرود که سالی خوب برای صنعت و بازار خودرو در پیش باشد. قیمت روز خودرو را نیز بهصورت لحظهای میتوانید از این قسمت رصد کنید.
ثبت یک نظر
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند *
ورود / ثبت نام با حساب گوگل