دستگاه CNCو پرینتر سه بعدی دو نمونه از ماشینآلات صنعتی هستند که به لطف پیشرفت تکنولوژی، امروزه کاربرد خانگی هم پیدا کردهاند و بسیاری از دوستداران ساخت و تولید با استفاده از آنها اقدام به تولید محصولات مورد نظرشان میکنند.
وقتی صحبت از ساخت و تولید محصولات صنعتی میشود احتمالا کارگاه یا کارخانهای بزرگ و مجهز با تعداد زیادی نیروی کار در ذهنها شکل میگیرد؛ اما خبر خوشحال کننده اینکه برای تولید بسیاری از محصولاتی که در اطرافتان مشاهده میکنید نیاز به تجهیزات عجیب و خاصی ندارید. دستگاه مینی سی ان سی و پرینتر سه بعدی دو نمونه از دستگاههایی هستند که امروزه در بسیاری از خانهها و کارگاههای کوچک وجود دارند. اگر شما هم به فکر ساخت محصولات کوچک خانگی هستید ولی نمیدانید که از کجا باید شروع کنید این مطلب میتواند نقشهای کامل برای نشان دادن این راه باشد. در مقایسه این دو دستگاه این نکته را در نظر داشته باشید که چاپگر سه بعدی و CNC دو ابزار با کاربردهای متفاوت هستند و هرگز رقیب یکدیگر محسوب نمیشوند. با توجه به هدف کاری و بودجه خود میتوانید هر کدام از این دو را انتخاب کنید. در ادامه با مشخصات و هر آنچه که لازم است قبل از تولید محصول با استفاده از این دو دستگاه بدانید به طور کامل آشنا خواهید شد.
نحوه عملکرد دستگاه CNC و پرینتر سه بعدی
اگر طرز کار یک پرینتر سه بعدی را دیده باشید احتمالا شما هم از ساخته شدن یک محصول کامل از صفر به وجد آمدهاید. شیوه عملکرد پرینتر سه بعدی و دستگاه CNC کاملا عکس یکدیگر است. به این صورت که یک چاپگر سه بعدی از صفر شروع میکند و لایهها را یکی پس از دیگری روی هم قرار میدهد تا در نهایت محصول نهایی حاصل شود که به این شیوه، شیوه تولید افزایشی (Additive Manufacturing) گفته میشود.
در سمت دیگر دستگاه cnc قرار دارد که از روش تولید کاهشی (Subtractive Manufacturing) برای تولید محصول نهایی استفاده میکند؛ یعنی با براده برداری از یک جسم و تراشیدن قسمتهای مختلف آن، محصول نهایی را از جسم مورد نظر استخراج میکند. پس به طور خلاصه اساس عملکرد پرینتر سه بعدی، ساخت محصول نهایی از هیچ است؛ در صورتی که اساس عملکرد دستگاه سی ان سی برداشتن اضافات مواد از یک سطح با هدف تولید محصول نهایی است. در ادامه با تفاوتهای بین دستگاه سی ان سی و چاپگر سه بعدی آشنا میشوید.
تنوع مواد ورودی به دستگاه
به طور کلی یک cnc میتواند بر روی انواع مختلفی از مواد فلزی، چوبی، پلاستیکی، موم ماشینکاری، ترموپلاستیک و ... کار کند در حالی که تنوع مواد ورودی به پرینتر سه بعدی کمتر است و برای تولید محصولات مورد نظر محدود به انتخاب بین گزینههایی مثل ترموپلاستیکها مانند ABS، PLA، فیلامنت چوب و... خواهید بود. ناگفته نماند که پرینترهای پیشرفتهای هم وجود دارند که قادر به کار با سطوح فلزی، رزینی و... نیز هستند اما از قیمت بالاتری نسبت به پرینترهای مناسب مصارف خانگی و کوچک صنعتی برخوردار هستند. پرینترها از دو نوع تکنولوژی استفاده میکنند: FDM و SLA. نکته مهم اینکه دارندگان پرینتر سه بعدی FDM در انتخاب مواد، دست بازتری از دارندگان چاپگر سه بعدی SLA دارند.
هدر رفت مواد هنگام کار
به طور کلی هنگام استفاده از CNC، هدر رفت مواد اولیه بیشتر است.فرض کنید با استفاده از دستگاه سی ان سی قصد تولید سازهای فلزی با ابعاد مشخص را دارید. به این منظور باید یک بلوک فلزی کامل تهیه کنید. اندازه این بلوک فلزی وابسته به ابعاد سازه مورد نظرتان است. برای تولید محصول نهایی، دستگاه شروع به براده برداری از بلوک فلزی میکند.
این فرایند تا جایی ادامه دارد که همه برآمدگی و فرورفتگیهای مورد نظر در محصول ایجاد شود. پس از تولید محصول نهایی، به ناچار مقدار زیادی از مواد در فرایند براده برداری و تراش هدر رفته است. درست است که در چاپگر سه بعدی هم احتمال خطا و اتلاف مواد وجود دارد اما قطعا ضایعات بسیار کمتری تولید میشود؛ زیرا چاپگر سه بعدی همان مقداری از مواد اولیه مصرف میکند که برای تولید محصول لازم است؛ به همین دلیل هنگام استفاده از چاپگر سه بعدی بر خلاف دستگاه سی ان سی، اثری از مواد اضافه و دور ریز وجود نخواهد داشت.
قیمت دستگاه CNC در مقابل قیمت پرینتر سه بعدی
با توجه به دقت، کیفیت و سرعت بالایی که این ماشینآلات در فرایند تولید محصولات دارند هر دو از قیمت نسبتا بالایی برخوردار هستند. بسته به نیازتان و بودجهای که دارید میتوانید نمونههای رومیزی و کوچک دستگاه سی ان سی یا پرینتر سه بعدی و یا نمونههای بزرگ و صنعتی آنها را تهیه کنید. دستگاههای کوچکتر که مناسب مصارف خانگی هستند از قیمت کمتری برخوردار هستند اما این قیمت کمتر به معنی کیفیت پایین یا ناکارآمد بودن آنها نیست. مثلا با خرید کیت دستگاه سی ان سی که هزینه زیادی هم ندارد، هر آنچه که برای تولید محصولات خانگی مورد نیاز است را در اختیار خواهید داشت.
انعطاف پذیری و ماندگاری محصول نهایی
با حرکت محورهای پرینتر سه بعدی در جهات مختلف و با کنترل کردن مواد خروجی از نازل پرینتر میتوان در قسمتهای داخلی محصول هر شکل دلخواهی را ایجاد کرد و از این طریق میزان تراکم و تحمل پذیری محصول را تعیین کرد. این در حالی است که هنگام استفاده از دستگاه CNC، برای دسترسی به قسمتهای داخلی سازه مورد نظر محدودیت دارید و انعطاف پذیری و ویژگیهای فنی محصول نهایی به طور کامل تابع ویژگیهای مواد اولیه به کار رفته در آن است. البته این ویژگی از محدودیتهای یک دستگاه سی ان سی محسوب نمیشود زیرا اصولا کاربرد این دستگاه، شکل دهی و طراحی قسمتهای داخلی محصول نیست.
علاوه بر موارد فوق، میزان مصرف برق دستگاه یکی دیگر از تفاوتهای این دو ابزار است. از آنجاییکه دستگاه سی ان سی ساختار کارگاهی دارد، هنگام کار مصرف برق بالاتری دارد؛ در حالی که پرینتر سه بعدی هنگام کار معادل یک کامپیوتر مصرف برق دارد. همچنین اگر نویز و صدای دستگاه برایتان فاکتور مهمی محسوب میشود بهتر است بدانید چاپگر سه بعدی حین کار کم صدا تر است. البته صدای زیاد هنگام کار، بیشتر در دستگاههای سی ان سی کارگاهی وجود دارد و دستگاههای کوچک خانگی هنگام عملکرد، صدای زیادی تولید نمیکنند.
اگر قصد طراحی و تولید محصولاتی پیچیده و تو خالی را دارید پرینتر سه بعدی گزینه مناسب شماست زیرا برای این کار طراحی شده است؛ در حالی که دستگاه سی ان سی برای شکل دهی به محصول از طریق برش و براده برداری از ماده اولیه ساخته شده است. با رعایت موارد ذکر شده میتوانید بین دستگاه سی ان سی و پرینتر سه بعدی، انتخابی متناسب با نیازتان داشته باشید و شروع به ساخت و تولید محصولات مورد نظرتان کنید. برای بررسی مشخصات، قیمت و خرید انواع دستگاه سی ان سی و پرینتر سه بعدی میتوانید به سایت پارتینه ، بزرگترین فروشگاه اینترنتی قطعات صنعتی در کشور مراجعه کنید.
ثبت یک نظر
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند *
ورود / ثبت نام با حساب گوگل