بدن انسان برای رشد نیاز به مواد معدنی و انواع ویتامینها دارد. کلسیم به عنوان یک ماده معدنی است که بهوفور در بدن یافت میشود. از این ماده برای ساخت و محافظت از استخوانها استفاده میشود. مقدار زیادی از کلسیم در دندانها و استخوانها قرار گرفته که موجب شکل گرفتن آنها شده و در تقویت آنها نقش به سزایی خواهد داشت. از این رو اگر قصد دارید تا در ارتباط با میزان کلسیم کافی در بدن اطلاعات کافی کسب کنید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
Ca در آزمایش خون چیست؟
برای پاسخ به سوال "Ca در آزمایش خون چیست؟" میتوان گفت یکی از مواد مهم در ساخت و استحکام استخوانها و همچنین افزایش استقامت بدن، کلسیم است. وجود ca در آزمایش خون یکی از مواردی است که میتوان با آن مقدار کلسیم را سنجید.
دو نوع آزمایش کلسیم ساده و یونیزه شده وجود دارد. مقدار زیادی از کلسیم خون به پروتئینهای آلبومین تبدیل میشوند. در آزمایش کلسیم معمولی تنها غلظت کلسیم کل بدن اندازهگیری میشود این در حالی است که آزمایش کلسیم یونیزه شده تنها کلسیمهایی که به آلبومینها متصل هستند را میسنجد.
چه کسانی باید آزمایش کلسیم بدهند؟
آزمایش کلسیم به دلیل بالا یا پایین بودن مقدار این ماده در خون انجام میشود. تعداد زیادی از افراد هستند که با علائم و نشانههایی متوجه میشوند که نیاز به انجام این آزمایش دارند یا خیر؟
- افرادی که در طولانی مدت با علائمی مانند مشکلات عضلانی ( درد عضلات، گرفتگی یا اسپاسم) مواجه هستند.
- احساس گزگز شدن یا بیحسی در ناحیه دست، پا و بازوها
- افرادی که دچار تشنج میشوند.
- افرادی که دارای تپش قلب و یا ضربان قلب نامنظم هستند
- افرادی که دچار خستگی و ضعف مفرط بوده و در نهایت به بیخوابی و افسردگی آنها منجر میشود.
- افرادی که در ناحیه ناخن و پوست خود با مشکلاتی مانند شکنندگی ناخنها یا خشکه زدن پوست مواجه هستند.
- افراد با فراموشی و دقت و تمرکز پایین
- کسانی که با سندرم پیش از قاعدگی روبرو هستند
- و در نهایت افرادی که دارای مشکلات دندانی مانند پوسیدگی، شکستگی، لثههای ملتهب و ریشههای ضعیف در دندانها مواجه هستند.
شرایط انجام آزمایش Ca
انجام آزمایش Ca برای تست میزان کلسیم خون نیازی به ناشتا بودن بیمار ندارد. تنها در صورتی که بخواهید در کنار آن، آزمایشهای دیگری انجام دهید نیاز است که با معده خالی این کار را انجام دهید.
علاوه بر این بهتر است از مصرف تمامی داروها، مکملها یا گیاهانی که برای درمان استفاده میکنید قبل از انجام این تست خودداری کنید. در برخی موارد مصرف آنها بر روی میزان کلسیم بدن تاثیر منفی میگذارند.
برای انجام آزمایش محدودیت غذایی وجود ندارد اما در برخی موارد طبق توصیه پزشک گفته میشود تا چند ساعت قبل از آن چیزی میل نکنید.
تفسیر آزمایش کلسیم به چه صورت است؟
همانطور که گفته شد، استفاده از داروهای خاص و همچنین مصرف مواد لبنی قبل از انجام آزمایش کلسیم میتواند تاثیر منفی بر روی نتیجه تست داشته باشد. علاوه بر عدم تحرک کافی و خوابیدن طولانی مدت در رختخواب نیز موجب میشود تا جواب نهایی آزمایش دچار اختلال شود.
کلسیم در بدن هر فرد بین ۸.۵ تا ۱۰.۲ میلیگرم در دسی لیتر است که با توجه به سن و جنسیت میتواند متغیر باشد. هرگاه مقدار کلسیم کلی خون اندازهگیری میشود، در واقع میخواهند عملکرد پاراتیروئید و متابولیسم کلسیم را بررسی نمایند. سطح کلسیم سرم در حالت نرمال ۰.۸ mg است که به ازای هر یک گرم کاهش سطح آلبومین، کلسیم سرم کاهش مییابد. همین امر موجب میشود تا در کنار آزمایش Ca میزان کلسیم سرم فرد نیز اندازهگیری شود.
میزان نرمال کلسیم در زنان
وجود کلسیم در افراد مختلف با توجه به سن و جنسیت آنها ارزیابی میشود. میزان نرمال کلسیم در زنان به دلیل قرار گرفتن در دسته بالغین مقدار عددی ۹ الی ۵/۱۰ mg/dl است. مقدار بالاتر یا پایینتر این عدد نشاندهنده بروز بیماری در فرد است که نیاز دارد در اسرع وقت به پزشک جهت بررسی و معاینه مراجعه نماید.
بیماریهای مرتبط با کاهش یا افزایش کلسیم در خون
چنانچه سطح کلسیم خون بدن از حد نرمال خود بالاتر یا پایینتر باشد میتواند بیماریهای مختلفی را با علائم متفاوت ایجاد کند. هرگاه فرد با علائمی مانند خستگی، حالت تهوع و استفراغ، کاهش اشتها، درد در ناحیه شکم، تکرر ادرار، تشنگی بیش از اندازه و احساس درد در استخوانهای خود مواجه شود، میتوان گفت میزان کلسیم خون افزایش پیدا کرده است.
در اثر این افزایش، فرد میتواند به بیماریهایی مانند هایپرپاراتیروئیدیسم یا غدد تیروئید پرکار مبتلا شود که ممکن است نشانه بروز نوعی خاص از سرطان نیز باشد. بیماریهای دیگری که در نتیجه افزایش سطح کلسیم خون در افراد به وجود میآید که شامل: پرکاری تیروئید، نارسایی کلیه، بیماری التهابی سارکوئیدز، پاژه یا اختلال در استخوانها (ضعف و درد در استخوانها، انواع سرطان (ریه، پستان و سرطانهای خونی) و موارد دیگر میشود.
اما همانطور که سطح بالای این ماده در خون با نشانهها و بروز بیماریهای جدیدی همراه است، پایین بودن کلسیم از حد نرمال نیز میتواند با علائم و اختلالاتی خود را نشان دهد. گرفتگی عضلات، احساس سوزن سوزن شدن در انگشتان و همچنین ضربان قلب نامنظم از جمله پارامترهایی هستند که نشان از پایین بودن کلسیم خون است. بیماریهایی مانند پانکراتیت یا التهاب پانکراس، نارساییهای کلیه و کمکاری غده تیروئید از مواردی است که در صورت نبود کلسیم کافی در بدن بروز میکنند.
انجام آزمایش کلسیم در منزل با هومکا
اگر شما هم برای انجام آزمایش کلسیم فرصت کافی ندارید، میتوانید با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.irیا تماس با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱، از خدمات آزمایش در منزل هومکا بهرهمند شوید. بهتر است بدانید که خدمات مجموعه هومکا در شهرهای تهران، کرج، شیراز، اصفهان، تبریز، رشت، اهواز و مشهد قابل ارائه است و زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی است.
ثبت یک نظر
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند *
ورود / ثبت نام با حساب گوگل