ترون غیرمتمرکز چیست؟
ترون یک اکوسیستم غیرمتمرکز ارز دیجیتال است که با تمرکز روی توسعه محتوا و سرگرمی است که در سال 2017 افتتاح شده است. در ابتدا ترون یک توکن اتریومی یا ERC-20 بود اما در سال 2018 با توسعه بلاکچین اختصاصی این توکنها به شبکه ترون یا TRX منتقل شدند. امکانات ترون مشابه اتریوم است و برای توسعه اپهای غیرمتمرکز (dApps) کارایی زیادی دارد. مقیاسپذیری ترون هم بالاتر از اتریوم است و هزینه تراکنشهای آن گاهی رایگان تمام میشود. این ویژگیها باعث شده اپهای مالی ترون غیرمتمرکز در حال گسترش باشند که در این مطلب با بعضی از آنها بیشتر آشنا میشوید.
امکانات ترون غیرمتمرکز
ترون از همان ابتدا برای توسعه اپهای بازی و سرگرمی طراحی شد و هدف آن حذف واسطهها بین تولیدکنندگان محتوا با مخاطبان بود. برای این کار پلتفرم ترون به امکاناتی برای میزبانی اپها و ذخیره محتوا نیاز داشت که همین ویژگی باعث تمایز آن از شبکههای بلاکچین مشابه، از جمله اتریوم میشد. شبکه بلاکچین ترون سه لایه اصلی دارد:
- لایه ذخیره: دادههای شبکه به شکلی امن در لایه ذخیره ترون ثبت میشوند. هدف از این لایه تقسیم مناسب دادههای اکوسیستم است
- لایه اپلیکیشن: توسعهدهندگان از این لایه برای توسعه و کاربردی ساختن اپلیکیشنها و ساخت کیف پولهای ارز دیجیتال استفاده میکنند
- لایه هسته یا کور (Core): دستورات اپها در این لایه به زبان سالیدیتی (زبان بومی اتریوم) یا جاوا کدنویسی و محاسبه میشوند و بعد برای اجرا وارد ماشین مجازی ترون میشوند
مکانیسم توافق جمعی ترون گواهی سهم نیابتی (dPoS) است که باعث میشود هزینههای تراکنش با حفظ امنیت بالای شبکه کاهش قابل توجهی داشته باشد.
مقیاسپذیری بالای شبکه ترونیکس یا TRX باعث شده بسیاری از پروژههای غیرمتمرکز و استیبلکوینها که در ابتدا روی اتریوم توسعه یافتهاند از پلهای بلاکچین برای انتقال به این شبکه استفاده کنند. تتر، بزرگترین استیبلکوین بازار ارزهای دیجیتال یکی از این پروژهها است که معاملهگران برای دور زدن هزینه بالای گاز اتریوم، موقع برداشت آن را به شبکه ترون غیرمتمرکز منتقل میکنند.
پروژههای بومی ترون غیرمتمرکز
تکنولوژی پیشرفته، مقیاسپذیری بالا، و هزینه اندک باعث شده بسیاری از پروژههای غیرمتمرکز بومی شبکههای دیگر از امکانات ترون بهره بگیرند. اما بسیاری از پروژههای مالی غیرمتمرکز بومی ترون هم در سالهای گذشته توسعه یافتهاند و کاربران زیادی را جذب کردهاند.
جاستلند
جاستلند پلتفرم مالی غیرمتمرکز بومی شبکه ترون است که به معاملهگران و سرمایهگذاران امکان میدهد با وثیقه کردن ارزهای دیجیتال وام دریافت کنند یا با استیک کردن آنها، به درآمد منفعل برسند. الگوریتم محاسبه سود در پلتفرم غیرمتمرکز جاستلند بر پایه عرضه و تقاضای ارز دیجیتال ترون عمل میکند. در حال حاضر بیشتر از 6/1 میلیارد دلار ارز دیجیتال در جاستلند وثیقه و قفل شده است که آن را به یکی از پروژههای موفق ترون غیرمتمرکز تبدیل میکند.
بیاسجی
پروژه بیاسجی (بلاکچین اسپیلت گیم) یک پروژه بازی مالی است که روی بلاکچین ترون توسعه یافته و امکانات مناسبی در اختیار بازیکنان و سرمایهگذاران میگذارد. معاملهگران میتوانند با قفل کردن ارزهای دیجیتال در این پروژه ترون غیرمتمرکز ماهانه 45 درصد سود دریافت کنند. این سود بدون هیچ ریسکی پرداخت میشود و سرمایهگذاران حتی کلید خصوصی خود را در این پروژه افشا نمیکنند و تمام فرایند قفل کردن و سرمایهگذاری با قراردادهای هوشمند خودکار انجام میشود.
بیتکیپ سواپ
بیتکیپ سواپ پروژه صرافی داخلی کیف پول بیت کیپ است. این پروژه به کاربران امکان خرید و فروش بیشتر از 220 هزار توکن ارز دیجیتال بدون پرداخت کارمزد گاز بومی را میدهد. این پروژه که در سال 2018 افتتاح شده با بیشتر از 6 میلیون کاربر فعال، گردش مالی ماهانهای بیشتر از 1 میلیارد دلار دارد. بیتکیپ سواپ یکی از پلتفرمهای موفق غیرمتمرکز تبادل و خرید و فروش توکنهای ارز دیجیتال در سراسر جهان محسوب میشود.
یونیفای پروتکل
پروژه یونیفای پروتکل مجموعهای از راهکارهای پل زدن بین بلاکچینهای مختلف را در اختیار توسعهدهندگان اپهای غیرمتمرکز قرار میدهد. این پروژه به خصوص برای انتقال توکنها و اپلیکیشنهای اتریوم به شبکه ترون غیرمتمرکز کارایی دارد. توکن بومی یونیفای پروتکل یوپی (UP) است که توسعه دهندگان و سرمایهگذاران میتوانند آن را خرید و فروش کنند و برای دسترسی به خدمات این شبکه از آن استفاده کنند.
یونیفای پروتکل کار توسعه اپهای غیرمتمرکز را به شکل ملموسی برای توسعهدهندگان ساده میکند. توسعهدهندگان و برنامهنویسهایی که به زبان جاوا یا سالیدیتی آشنایی دارند بدون هیچ دردسر یا زحمتی میتوانند از روشهای خلاقانه یونیفای پروتکل برای توسعه بازیهای مالی و اپهای غیرمتمرکز بهره بگیرند.
اوکیاس
توکن اوکیاس (OKS) بخشی از پروژه مالی غیرمتمرکز سنتتیکس (Synthetics) است که به کاربران امکان میدهد انواع ارزهای رسمی بازار فارکس، سهام، قراردادهای آتی، قراردادهای مابه التفاوت و هر محصول مالی مشتق دیگری را بدون افتتاح حساب بروکرها یا داشتن حساب بانکی خرید و فروش کنند. این پروژه در اصل بومی اتریوم است و از یونیسواپ برای تبدیل و تامین مالی بهره میگیرد. اما بخش بومی ترون آن هم با نام اویکاس.کش (Oikos.cash) با توکن اوکیاس در دسترس کاربران این شبکه قرار دارد.
پروژههای DeFi در شبکه ترون غیرمتمرکز
با اینکه شبکه ترون در اصل برای توسعه محتوای سرگرمی و بازی طراحی شده است، امکانات سطح بالای این شبکه بستر مناسبی برای رشد پروژههای DeFi یا مالی غیرمتمرکز فراهم کرده است. در این مطلب بعضی از شناختهشده و موفقترین پروژههای غیرمتمرکز که روی بلاکچین ترون توسعه یافتهاند معرفی شد. گردش مالی این پروژهها البته در مقایسه با اتریوم که پیشرو توسعه اپهای غیرمتمرکز است خیلی بالا نیست. اما هزینه استفاده از این خدمات به مراتب کمتر است که باعث میشود بسیاری از سرمایهگذاران و توسعهدهندگان اپهای غیرمتمرکز به این شبکه تمایل نشان بدهند.
ماشین مجازی ترون علاوه بر زبان برنامهنویسی اتریوم یعنی سالیدیتی، از زبان جاوا هم پشتیبانی میکند. بسیاری از پروژههای ترون غیرمتمرکز به عنوان جایگزین اتریوم توسعه یافتهاند و این شبکه تلاش میکند با ارائه راهکارهای چند بلاکچینی به تقویت اکوسیستم ارزهای دیجیتال کمک کند. راهکارهای مبتنی بر ترون مقیاسپذیری و سرعت بالایی دارند و هزینه آنها به مراتب منطقیتر و پایینتر از اتریوم است. این ویژگیها باعث شده ترون یکی از شبکههای در حال رشد باشد که در آینده نزدیک به احتمال زیاد کاربران بسیار بیشتری را به خود جذب خواهد کرد.
آیا ترون برای سرمایهگذاری مناسب است؟
به طور کلی، سرمایهگذاری در شبکه ترون، انتخابی هوشمندانه به نظر میرسد. در حالی که رشد قیمت توکنهای این شبکه (TRX) چندان چشمگیر نبوده است، میتوان حرکت مثبت را در نمودار قیمتی آن، مشاهده کرد. بنابراین، شبکه ترون غیرمتمرکز، میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذاریهای بلند مدت باشد. با این حال، در بازارهای ارزهای دیجیتال ناپایدار، باید تحقیقات گستردهای در مورد توکنها انجام دهید.
ترون غیرمتمرکز؛ شبکهای در حال گسترش
ترون، یک پروژه مبتنی بر بلاک چین است که با هدف ایجاد پلتفرمی برای سرگرمیهای دیجیتال طراحی شده است. بنیانگذاران ترون بر این باورند که پلتفرمهای محتوای دیجیتال مانند یوتیوب یا آی تیونز، کنترل بیش از حد بر توسعهدهندگان و سازندگان محتوا دارند. از این رو، ترون برای قدرت بخشیدن به شبکه و ایجاد انگیزه در تولیدکنندگان محتوا، ایجاد شده است. این پلتفرم به دنبال توسعه سیستم توزیع منصفانه و معقول درآمد حاصل از تولید محتوا برای مشارکتکنندگان است.
ثبت یک نظر
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند *
ورود / ثبت نام با حساب گوگل