راهنمای کاربردی برای مبتدیان، آشنایی با اصطلاحات پایه کامپیوتر
امروزه که دنیای کامپیوتر به سرعت در حال توسعه است، دانستن کلمات و اصطلاحات پایه کامپیوتر، تلفن همراه، لپتاپ و فناوریهایی از این دست، ضروریترین علم امروزی است. البته کار در زمینه فناوری اطلاعات، شبکه، امنیت و مهندسی کامپیوتر مستلزم افزایش دانش اصطلاحات کامپیوتری است. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و فناوری، دانستن اصطلاحات تخصصی کامپیوتر، باعث می شود در محل کار متخصص به نظر برسید و شغل بهتری برای خود به ارمغان بیاورد. در این مقاله، قصد داریم شما را با اصطلاحات رایج در کامپیوتر آشنا کنیم. بنابراین؛ تا انتهای با ما همراه باشید.
اصطلاحات پایه: آشنایی با واژگان اساسی
بدون شک کامپیوتر، یکی از بزرگترین اختراعات بشر است و امروزه، زندگی بدون آن بسیار سخت و دشوار شده است. کامپیوترها در زندگی بسیار رایج است و کسب و کارهای کمی هستند که می توانند بدون کمک کامپیوتر به حیات خود ادامه دهند. برای اینکه بتوانید راحت تر با کامپیوتر کار کنید باید آشنایی جزئی با واژگان و اصطلاحات پایه کامپیوتر داشته باشید. در ادامه با این واژگان اساسی بیشتر آشنا خواهیم شد.
سخت افزار
همانطور که می دانید، کامپیوتر کاربردهای زیادی دارد و باید میزان حافظه آن را با توجه به نوع کار، تنظیم کرد تا بتواند از نظر سرعت، امنیت، میزان ذخیره سازی اطلاعات و سایر تجهیزات پاسخ دهد. بنابراین؛ در هنگام خرید کامپیوتر باید به سخت افزار آن توجه داشته باشید.
نرم افزار
نرم افزار، بخش نامشهود کامپیوتر است. نرم افزار، یک نام کلی است که به تمام برنامه ها اشاره دارد که نحوه رفتار یک کامپیوتر را تعیین می کند. هر نرم افزار، به یکی از دو دسته نرم افزار سیستمی و نرم افزار کاربردی تعلق دارد.
سیستم عامل
در اصطلاحات پایه کامپیوتر سیستم عامل، مهم ترین نرم افزار کامپیوتر شما است. هنگامی که رایانه خود را روشن می کنید، اولین نرم افزاری که ظاهر می شود سیستم عامل است و آخرین نرم افزاری که قبل از خاموش کردن رایانه ظاهر می شود، نیز سیستم عامل نام دارد.
سیستم اپراتور شبکه
سیستم عامل شبکه، در شبکه های محلی معماری سرور NOS از دو بخش تشکیل شده است. این نرم افزار سیستم، بسیاری از اقدامات از جمله اطلاعات حساب کاربری و دسترسی به شبکه، امنیت، اشتراک منابع، نظارت، نظارت بر مصرف برق UPS، حفاظت از داده ها و تشخیص و کنترل خطا را هماهنگ می کند. برای آشنایی بیشتر با واژگان اساسی در اصطلاحات کامپیوتر، با ما تماس بگیرید.
سیستم عامل، قلب کامپیوتر
همانطور که کمی قبل تر توضیح دادیم، یکی از اصطلاحات پایه کامپیوتر سیستم عامل آن است. به طوری که این بخش از رایانه را به عنوان قلب کامپیوتر می شناسند. سیستم عامل، برنامه ای است که تمام برنامه های کاربردی دیگر را پس از بارگذاری در رایانه توسط یک برنامه راه اندازی مدیریت می کند. برنامه های نرم افزاری از سیستم عامل، با درخواست خدمات از طریق رابط برنامه کاربردی (API) استفاده می کنند. علاوه بر این، کاربران می توانند مستقیماً از طریق یک رابط کاربری (رابط خط فرمان یا رابط گرافیکی) با سیستم عامل تعامل داشته باشند.
روشهای مختلفی برای طبقهبندی سیستمعاملهای مختلف و روشها و رویکردهای متفاوتی، برای طبقهبندی سیستمهای عامل مختلف وجود دارد. به عنوان مثال، بر اساس نوع اپلیکیشن، پلتفرم مورد استفاده، نوع رابط کاربری و سایر عوامل می توان سیستم عامل را به گروه های مختلفی تقسیم کرد. این سیستم عامل را می توان در بسیاری از دستگاه ها یافت که همگی کامپیوتر هستند. این دستگاه ها، از تلفن های همراه و کنسول های بازی رایانه ای تا سرورهای وب و ابر رایانه ها را شامل می شود.
نرم افزار و سخت افزار، دو پایه اصلی
سخت افزار و نرم افزار نیز، همانند سیستم عامل به عنوان یکی از بخش های مهم کامپیوتر به شمار می رود. قبل از کار با کامپیوتر بهتر است با این اصطلاحات پایه کامپیوتر بیشتر آشنا شویم.
به طور کلی، سخت افزار به بخش فیزیکی یک دستگاه الکترونیکی اطلاق می شود که می توان آن را دید و لمس کرد. یک دستگاه الکترونیکی، بدون نرم افزار و سخت افزار نمی تواند کار کند. قطعات فیزیکی، خود یک دستگاه به چند قسمت تقسیم می شود، تمام سیم ها، مدارها، تراشه ها، مدارهای داخلی و به طور خلاصه هر چیزی که برای راه اندازی یک دستگاه الکترونیکی لازم است سخت افزار نامیده می شود.
به زبان ساده، هر چیزی که روی سیستم شما نصب می شود نرم افزار نامیده می شود و در برخی موارد، در هنگام استفاده از نرم افزار نیازی به نصب ندارند و به صورت مجازی یا پرتابل قابل اجرا هستند. نرم افزار، مجموعه ای از کد است که برای انجام یک کار خاص یا برای انجام وظیفه ای که به آن سپرده شده است گفته می شود. نرم افزار، به کاربران رایانه کمک می کند تا کارهای بزرگی را با دانش اندک انجام دهند.
آشنایی با رابط کاربری، اینترفیسهای گرافیکی و متنی
ظاهر یک سایت، یکی از عوامل بسیار مهمی است که در جذب کاربران تاثیر بسزایی دارد. سایتی که چیدمان و طراحی بهتری داشته باشد و کارکرد آن در نگاه اول سخت نباشد، احتمالاً ترافیک ورودی بیشتری خواهد داشت. یکی از اصطلاحات پایه کامپیوتر، رابط کاربری گرافیکی است.
در اصطلاحات پایه کامپیوتر، رابط کاربری شامل پروفایل های گرافیکی مانند دکمه ها، آیکون ها و رابط هایی است که با کمک این آیکون ها قابل اجرا هستند. در واقع به جای نوشتن متن یا کدهای دستوری، از رابط کاربری گرافیکی استفاده می شود. یکی از رایج ترین موارد استفاده برای رابط کاربری گرافیکی، در نسخه های مختلف سیستم عامل های مایکروسافت مانند ویندوز است.
از مزیت های استفاده از رابط گرافیکی، می توانیم به تکنولوژی کاربر پسند، ظاهر بصری دلپذیر، جستجوی آسان فایل ها با رابط کاربری گرافیکی، درک تمام پاسخهای رایانه با استفاده از رابط کاربری گرافیکی اشاره کنیم.
ذخیره سازی اطلاعات، هارد دیسک، حافظههای فلش و ...
اصطلاحات پایه کامپیوتر مختلفی وجود دارد که شما می توانید برای ذخیره سازی اطلاعات، از آن استفاده کنید. هارد دیسک و حافظه فلش ذخیره سازی نوزی و فضای ابری، نمونه هایی از این فضا هستند که با هم بررسی می کنیم.
هارد دیسک
علاوه بر حافظه اصلی، رایانه ها دارای ROM فقط خواندنی هستند که داده ها را نمی توان روی آن نوشت. رسانه اصلی ذخیره سازی مورد استفاده هارد دیسک است. هارد دیسک ه،ا به طور گسترده برای ذخیره سازی رایانه های شخصی، سرورها و سیستم های ذخیره سازی سازمانی استفاده می شود. درایوهای SSD نیز عملکرد و هزینهای مشابه درایوها دارند.
ذخیره سازی نوری (بصری)
ذخیره سازی داده های نوری، در محصولات مصرفی مانند بازی های رایانه ای و فیلم ها محبوب است و همچنین در برنامه های ذخیره سازی داده با کارایی بالا استفاده می شود.
کارت حافظه فلش
کارت های فلش مموری، در دوربین های دیجیتال و دستگاه های تلفن همراه مانند گوشی های هوشمند، تبلت ها، ضبط کننده های صوتی و پخش کننده های رسانه ای ادغام می شوند. حافظه فلش را می توان در کارت های دیجیتال امن، کارت های CompactFlash، کارت های چند رسانه ای و حافظه های USB پیدا کرد.
فضای ذخیره ابری
یکی دیگر از رسانه های ذخیره سازی که امروزه بسیار محبوب است، ذخیره سازی در فضای ابری است.
اینترنت و شبکهها، درگاه به دنیای مجازی
تا اینجای مقاله، در رابطه با اصطلاحات پایه کامپیوتر صحبت کردیم. اما بهتر است از اینترنت و شبکه های کامپیوتری غافل نشویم. اینترنت، یک سیستم جهانی از شبکه های کامپیوتری متصل به هم است که از مجموعه استاندارد پروتکل اینترنت (TCP/IP) برای اتصال دستگاه ها در سراسر جهان استفاده می کند. این شبکه متشکل از شبکه های خصوصی، عمومی، دانشگاهی، تجاری و دولتی است که به هم متصل بوده و به تبادل داده می پردازند. اینترنت نحوه ارتباط، کار، خرید و یادگیری افراد را تغییر داده است.
امنیت شبکه اینترنت، بخش مهمی از اینترنت است. با میلیاردها دستگاه متصل به اینترنت، محافظت از آنها در برابر تهدیدات آنلاین مانند ویروس ها، بدافزارها، فیشینگ و هک بسیار مهم است. اقدامات امنیتی مختلفی مانند فایروال ها، نرم افزارهای ضد ویروس، پروتکل های رمزگذاری و احراز هویت برای محافظت از دستگاه ها و داده ها در برابر دسترسی غیرمجاز استفاده می شود.
یکی از اصطلاحات پایه کامپیوتر، شبکه کامپیوتر است. شبکه(سیستم) کامپیوتری مجموعه ای از کامپیوترهای متصل است. این رایانه ها، می توانند رایانه های شخصی (کامپیوتر، لپ تاپ) یا رایانه های سروری باشند که با استفاده از دستگاه هایی مانند سوئیچ و روتر به هم متصل شده و یک شبکه رایانه ای را تشکیل می دهند. هدف از شبکه های کامپیوتری، اتصال و به اشتراک گذاری منابع است. اتصال بین رایانه و سرور در شبکه شرکتی یا اتصال لپ تاپ به اینترنت از طریق فناوری Wi-Fi، چاپگر و اشتراک گذاری فایل که شبکه های رایانه ای برای ما فراهم می کنند.
امنیت و حفاظت، مفاهیم پایه امنیتی
مفاهیم امنیت شبکه، مجموعه ای از اصطلاحات پایه کامپیوتر، مفاهیم و استراتژی هایی است که برای حفاظت از اطلاعات، منابع و فرآیندهای یک شبکه کامپیوتری استفاده می شود. این قوانین، برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به شبکه یا نقض امنیت طراحی شده اند. یکی از اصول امنیت شبکه، احراز هویت است که هویت کاربران و دستگاه ها را مشخص می کند.
با احراز هویت، دسترسی به منابع وب فقط برای کاربران و دستگاه های مجاز قابل اعتماد است. حریم خصوصی، از اطلاعات خصوصی و محرمانه محافظت می کند. داده های هنری، با رمزگذاری داده ها کنترل می شود. یکی دیگر از این مفاهیم رمزگذاری است که بر انتقال اطلاعات در یک شبکه، حاکم است.
با استفاده از الگوریتم های رمزنگاری، افراد غیرمجاز نمی توانند به اطلاعات مهم دسترسی پیدا کنند. تهدیدهای امنیتی باید شناسایی و مدیریت شوند تا تهدیدات را کاهش داده و تأثیر آنها بر شبکه را کاهش دهد. از طرفی سیستم ها و ابزارهای خاصی برای شناسایی و جلوگیری از حملات ناخواسته و نفوذهای شبکه استفاده می شود. کاربران باید در شیوه های امنیتی مناسب، آموزش ببینند تا با آخرین تهدیدات امنیتی همگام شوند. این مفاهیم امنیت شبکه، تنها بخشی از مفاهیم و شبکه های امنیتی هستند که برای محافظت از منابع و اطلاعات مهم در برابر تهدیدات مختلف پیاده سازی می شوند.
مهارتهای پایه، از کیبورد تا موس
یادگیری مهارت ها و اصطلاحات پایه کامپیوتر، نه تنها به عنوان یک مهارت و حرفه، بلکه به عنوان منبع درآمد، توسعه خلاقیت افراد و مهمتر از همه محافظت از امنیت و حریم خصوصی می باشد. با حفظ اطلاعات شخصی، مانند اسناد متنی، اسناد مالی و حسابداری، رمزهای کارت بانکی در هنگام تراکنش های آنلاین و موارد دیگر، این اطلاعات مهم را در اختیار دیگران قرار نمی دهیم. یادگیری صحیح و اساسی مهارت های کامپیوتری و اصطلاحات پایه کامپیوتر، مسیر ما را برای یادگیری و پیشرفت بیشتر هموارتر و سازنده تر خواهد کرد. مهارت های هفتگانه ای که باید داشته باشید، عبارت است از: IT، ویندوز، اینترنت، ورد، اکسس، اکسل، پاورپوینت.
نکات پایانی، مراقبت از دستگاه و منابع آموزشی
ما در دنیایی زندگی می کنیم که در آن کامپیوتر و فناوری احاطه شده ایم و هیچ راه گریزی از آن نداریم. پس، باید دانش خود را در زمینه اصطلاحات پایه کامپیوتر ارتقا دهیم و از بازار کار خوب در این زمینه برای متخصص شدن استفاده کنیم. تنها در این صورت است که می توانیم درآمد پایدار و قابل اعتمادی داشته باشیم.
ثبت یک نظر
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی مشخص شده اند *
ورود / ثبت نام با حساب گوگل